fbpx

Financijske analize za potrebe menadžmenta

Kako upravljati financijama društva?

Kako doći do odgovora koliko ima slobodnih sredstava za investiranja?

Kako pratiti svoje pokazatelje u odnosu na konkurenciju?

Prijeti li trgovačkom društvu stečaj?

Financijska analiza je prilično važan alat koji služi managerima pri donošenju poslovnih odluka. Ona prethodi  procesu planiranja koji čini sastavni dio upravljačkog procesa. Najveći dio podataka koji se koristi za izračunavanje pokazatelja nalazi se u temeljnim financijskim izvještajima. Financijska analiza je alat pomoću kojeg uprava upravlja financijama društva. Financijski izvještaji se analiziraju horizontalnom i vertikalnom analizom i pomoću tih analiza uočavaju se promjene i dinamike promjena pojedinih pozicija.

Kroz horizontalnu analizu uočava se tendencija i dinamika promjena pojedinih pozicija temeljnih financijskih izvještaja na osnovu čega je moguće utvrditi problematična područja poslovanja. Vertikalna analiza služi za uspoređivanje podatka   financijskih  izvještaja u jednoj poslovnoj godini. Pomoću složenih statističkih modela rade se analize temeljem kojih se mogu predvidjeti kretanja društva i pomoću kojih se jasno može vidjeti prijeti li trgovačkom društvu stečaj.

Svrha financijske analize za potrebe menadžmenta je pravovremeno informiranje menadžmenta jer sa pravovremenim i pravovaljanim informacijama menadžer može unaprijediti poslovanje trgovačkog društva pa i značajno smanjiti poslovne rizike.